NGM Onderhoud

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Anti Spyware

Wat is spyware?

De letterlijke betekenis is "spionage software": het stuurt privégegevens van uw pc door naar anderen, en die gegevens worden vaak verkocht aan marketingbedrijven, omdat zij geïnteresseerd zijn in het surfgedrag van de internetter. Voorbeelden van het aftappen van gegevens zijn bezochte internetpagina's inclusief de tijdsduur hiervan, emailadressen, gebruikte en geïnstalleerde programma's, enz. Deze informatie wordt voornamelijk gebruikt voor reclame doeleinden. U kunt spyware verwijderen met o.a. anti spyware software.

Hoe kun je spyware verwijderen?

Er is speciale anti spyware software verkrijgbaar (zogenaamde removal/remover of killer) waarvan u van de betere gratis programma's een download kunt vinden op onze download sectie. Deze anti spyware software is gespecialiseerd op het gebied van spyware verwijderen. Bij anti spyware software kunt u een onderscheid maken tussen programma's die spyware verwijderen in het algemeen, programma's die een specifieke soort verwijderen en software die de installatie van deze vorm van malware voorkomt.


Welke anti spyware software is er?

Er zijn meerdere anti spyware programma's op de markt, maar hoe weet u nu welke software het meest geschikt is voor uw probleem en welk programma u dan het beste kunt gebruiken? Elke anti spyware software heeft sterke punten en iets mindere punten. Zo is het ene programma beter in het voorkomen en beschermen, terwijl het andere programma zeer effectief is in spyware verwijderen. Welke software u nodig hebt, is dus afhankelijk van uw probleem en uw wensen. Enkele bekende en kwalitatief goede programma's die spyware verwijderen en/of de installatie ervan voorkomen zijn: Windows Defender, Ad-Aware SE Personal, Superantispyware, Spy Sweeper, Malwarebytes'Anti-Malware, Spyware Doctor en HijackThis. Wilt u over de keuze van geschikte software advies, dan raden wij u aan de software sectie van deze site te bezoeken, hier vind u uitgebreide informatie over enkele programma's van hoge kwaliteit.


Wat kun je er tegen doen (anti spyware)?

Door het bezoeken van pagina's die gratis muziekbestanden, gratis programma's, gratis producten etcetera bevatten, komt vaak ongewenste software op uw computer te staan. Daarnaast wordt het aanklikken van een pop-up of andere soorten van schadelijke reclame en advertenties afgeraden.

Spyware installeert zich vaak via webpagina's door gebruik te maken van de "fouten" die zich in Internet Explorer bevinden. Een voorbeeld hiervan is de overname van uw startpagina, ook wel browser hijack genoemd. Dit is voor een groot deel op te lossen door gebruik te maken van een andere browser, zoals Mozilla Firefox. Deze browser is volledig gratis en heeft veel weg van Internet Explorer, waardoor het programma gebruiksvriendelijk blijft. Mozilla Firefox is niet of nauwelijks gevoelig voor scripts die gebruik maken van de fouten in Internet Explorer en biedt de internetter meer bescherming tegen onder andere adware. Met Mozilla Firefox zet u een grote stap in de goede richting met betrekking tot anti spyware en de veiligheid van uw computer.

Aan te raden is de installatie van de updates van Microsoft die zij geregeld uitbrengen om uw computer beter te beveiligen en te beschermen tegen de gevaren op het internet zoals spyware en adware. Door Windows Update uit te voeren en de beschikbare beveiligings updates op uw pc te zetten verkleint u de kans dat deze irritante software zich installeert op uw computer. Indien Service Pack 3 (SP3) voor Windows XP nog niet op uw computer is geïnstalleerd, verdient Windows Update extra aandacht vanwege het gevaar wat u dan loopt.


Hoe komt spyware op je pc?

Vaak zit het bij software dat gratis te downloaden is op het internet, zoals LimeWire. In de gebruikersovereenkomst staat dan dat er reclame bij het programma zit dat u wilt downloaden, maar haast niemand leest deze overeenkomst en drukt direct op accepteren waardoor ongewenste software uw computer kan binnendringen zonder dat u er erg in heeft. Een andere manier waarop uw computer geïnfecteerd wordt is door het bezoeken van website's. Deze website's maken gebruik van de "fouten" in Microsoft Windows en Internet Explorer om zo ongewenste software op uw pc te zetten. Deze websites hoeven niet per definitie sex site's te zijn, zoals veel mensen denken.


Hoe kan ik spyware herkennen?

Vaak heb je de installatie en aanwezigheid niet door. Dit merkt u pas in een
later stadium als uw computer erg traag/langzaam wordt, uw startpagina is overgenomen (browser hijack), uw favorieten worden ge-hijackt (browser hijack) of wanneer er veel ongewenste reclame pop-up's verschijnen van onbekende adverteerders. Bekende soorten zijn de overname van uw startpagina, onbekende favorieten, onbekende snelkoppelingen op het bureaublad, adware, malware, hijacker, trojan, trojan horse, collectware, dialer, toolbar, CWS (CoolWebSearch) en ActiveX (nier per defenitie kwaadaardig).


Verschil tussen spyware, adware, malware en een virus

Alle soorten software die in de bovenstaande alinea genoemd zijn worden geïnstalleerd op uw pc zonder dat u dat wilt of daar enigszins vanaf weet. Het grootste verschil zit hem echter in het feit dat een virus zichzelf kopieert/vermenigvuldigt en probeert andere computers te infecteren die in contact staan met uw pc, dit is vergelijkbaar met een griepvirus. Daarnaast installeert een virus zich onopvallend doordat de computer niet voldoende beveiligt is door bijvoorbeeld gebrek aan anti virus software. Spyware daarentegen installeert zich d.m.v. een programma. Een (onervaren) computergebruiker erkent deze gevaren niet en installeert het programma zonder de wetenschap dat de installatie ongewenste software met zich meebrengt. Adware laat reclame boodschappen aan de gebruiker zien. Malware is de verzamelnaam voor ongewenste software dat zich installeert op uw pc.


Tegen spyware beschermen

Indien u na bovenstaande informatie overtuigd bent dat u last heeft van de beschreven problemen, kunt u gaan starten met spyware verwijderen. Wanneer uw computer eenmaal schoon is, wilt u dit natuurlijk graag zo houden: voorkomen is immers beter dan genezen. Er is speciale anti spyware software op de markt die hierop gespecialiseerd is. Meer informatie en een gratis download kunt u op de pagina "downloads" vinden.

 
Banner
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
We hebben 59 gasten online